15 Temmuz 2012 Pazar

HİNT BÜLBÜLÜ(ZEBRA İSPİNOZ) GENEL TANIM
Ülkemizde sıkça beslenen kuş türlerinden Hint Bülbülü (zebra ispinoz) muhabbet kuşları gibi evde beslenebilen bir kuş türüdür. Bu kuş muhabbet kuşları gibi konuşmaz ele avuca gelmez. Bakımı kolaydır, çok fazla su içer ve kafa yormayan bir ötüşü vardır. Odanıza uçurabilirsiniz, kafesin yerini sürekli değiştirmezseniz çiftiyle döner dolaşır ve acıktıklarında kafese tekrar girerler. Sempatik bir hayvandır. Muhabbet kuşlarına göre oldukça hareketli ve küçüktür.


CİNSİYET AYRIMI ; Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır (düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir). Yanaklarda mutasyon tipine göre turuncudan sarıya renge kadar yuvarlak yamalar,göğüs üzerinde, ortaya doğru siyah lekeler ve kuşun boğazına doğru enine zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında turuncu üzerine beyaz benekli tüyler bulunur.Dişilerde bu tüy yapısına rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır. Sayfanın başında bir erkek ve dişiyi birlikte görüyorsunuz.


ERKEK HİNT BÜLBÜLÜ

DİŞİ HİNT BÜLBÜLÜ

BESLENMEBesin olarak ençok ak darı, tohumlu bitkiler, ve böceklerle beslenirler. Kalsiyum dişiler açısısndan çok önemlidir. Zebra ispinozunun açık kahve, kestane kanatlı beyaz, gümüş ve krem rengi mutasyonları vardır

BAKIM ; Bu kuşlar genellikler yatay olarak geniş kafeslerde ve kuşhane diye tabir edilen geniş alanlar da barındırılırlar.Çok fazla özel bakıma ihtiyaç duymayan zebra ispinozları, sakin,gün ışığı alan ve cereyandan uzak bir köşe yeterlidir.Her gün taze yem ile temiz içme suyu veriniz ve yeşil yapraklı sebzeler ile kalsiyum kaynağı olan yumurta kabuğu,kalamar kemiği ve deniz kabukları kırıkları eksik etmeyiniz.


ÜRETİM ; Zebra ispinozlarının üreme güdüleri oldukça yüksektir, uygun şartlar altın da üremeye oldukça hevesli ve iyi ebeveynlik yapan kuşlardır.Dişi kuş yuvaya ortalama 4 ila 7 arası yumurta bırakır ve kuluçka 14 gün sürer.Bu aşamada kuşlar yavruları için protein açısın dan yüksek besinlere ihtiyaç duyarlar.

1 yorum:

  1. ya benim 2 tane hint bülbülüm var ama yavru aldım siyah onların cinsini nasıl ayırt edebilirim

    YanıtlaSil