15 Temmuz 2012 Pazar

SORULAR VE CEVAPLAR


Yuva dan bir bebek düşmüş ne yapmam gerekir ?
Onu elde beslemeniz gerçekten çok zordur yuvasına koymanız gerekir.Elle beslenmesi sakıncalıdır gerçekten ölümlü sonuçlarla bitebilir.Amma ebeveynler bakmıyor sürekli onu dışlıyor ve dışarı atmaya çalışıyorlarsa http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=963850203486347846#editor/target=post;postID=4187415044734896988 linkine göz atın

Hint bülbülleri neler yer ?
1-Muhabbet kuşu ve kanaryalara verilen yemleri pek yemezler(aç kalmadıkça).O yüzden Kırmızı ,beyaz ve sarı darı yerler.
2-Mineral karışımı olan grit ve kalamar kemiği ve taze içme suyu(2 günde bir tazelenmeli aşırı derece de su içerler)
3- Marul,kıvırcık,ıspanak,iyice kıyılmış maydanoz yaprağı
4-Meyveler den elma ve havuç
5-Sularına vitamin takviyesi ve yedikleri besinin hazmını kolaylaştırması açısından 1/5 oranın da maden suyu ilave edilmesi tavsiye ediliyor.
Kuşlarım sürekli üremek için kur yapıyor nasıl üremelerini durdururum ve kaç kez yumurtlasın ?
Hint bülbülleri çok yüksek üreme iç güdülerine sahiptirler.Sürekli üremek isteyen kuşlarımızın yuva ve yuva yapmaya müsait fazla dan yem kabı gibi malzemeleri yerinden kaldırmalıyız.Hala kendilerini güvende hissedip çiftleşmek istiyorlarsa birbirlerinden uzaklaştırılmalıdır.Aynı zaman da 1 kere yavruladıktan sonra 11 ay boyunca yine yumurtlayıp yavru alabiliyor.Dişi nin sağlığı için 3 defa yavru aldıktan sonra yavrulamaya ara verilmesi ve yavrularını büyütmesi gerekir.Çünkü sürekli üremek istediği için yavrularıyla fazla ilgilenmez.
Kuşlarım yuva yapıyor ve tüylerinin yoluyorlar ne yapmam gerekir ?
Hint bülbülleri yuvalarını tamamlayınca , yavrularını yumuşak zeminde olması için yuva zeminine kuş tüyü selpak gibi nesneler bulundurmak isterler.Kuşların düşürdüğü tüyleri özenle yuvalarına taşırlar.
Beslenmesi zor mudur ?
Beslenmesi çok kolay ve zahmetsiz hayvanlardır.Muhabbet kuşları ve kanaryalar dan sonra en popiler kuşlardır.
Üremeleri için gereken koşullar nelerdir ?
Üreme güdüleri yüksek olduğu için hint bülbülleri her ortam da çiftleşmek isterler.Soğuk havalar da dişilerin yumurtlama problemleri olacağın dan kış ayları zorluk çekerler.Bu açıdan ilk bahar ve yaz ayların da çiftleştirme olayının oluşturulması sonbahar ve kış ayların da da dişinin yavrularıyla dinlenmesi ve onları beslemesini öneriyorum.Yuvaların girişi dar ve içi karanlık olması gerekmektedir.(Utangaç ve mahremiyeti seven hayvanlardır.)
NOT ; BÜYÜK YUVALARA YUMURTA BIRAKSALAR DA YATMAZLAR.
Kafes ne kadar büyük olmalıdır ?
1 çift kuş için 45 cm yükseklik 35 cm genişlik 30 cm derinlik olması yeterlidir.Alanın dar olmasını veya kalabalık olmasını sevmezler.Kalabalık veya dar ortamlar da stres olurlar aynı zamanda hasta olurlar.
Yuva malzemesi ne vereyim ?
Yumuşak otlar,ince ot sapları(temiz olmasına dikkat edin)kurumuş çimen,selpak ve tüy gibi malzemeler verin.
NOT ; İp ve ip çeşitleri vermeyiniz. Islak mendili ve ona benzer kimyasalı olan madde ve çeşitli malzemeler vermeyiniz.
Hint bülbülümü karnalarım ve muhabbet kuşlarımla birlikte barındırabilir miyim ?
Kesinlikle hayır.Kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Kuşlarım sürekli kavga ediyor,ne yapacağım ?
Hint Bülbülleri heyecanlı ve sinirli kuşlardır,genel olarak bir kafeste iki erkek,yada yavrular ile ebeveynler arasında kavgalar görülür. Sorun çıkaran kuş bir süre ortamdan alınmalı,sakin bir ortamda tutulmalıdır. Daha sonra kuşu tekrar kafesine koyun ve gözlemleyin. Ayrıca genellikle bu kovalamacalar da tüyler koparılmaktadır,ebeveynler özellikle erkek kuş,yavruları yolar,yavrular tünemeye başlayınca yuvalığı çıkartın,kafese bir tutam yuva malzemesi tutturun,eğer hiç bir şey işe yaramıyorsa erkeği bir süre ayırın.

Acaba yumurtalar dolu mu ?
Bunu yumurtaya ufak bir fener tutarak anlayabilirsiniz,ancak çok ürkek ve daha önce yavrulamamış kuşlarınız varsa bunu denemeyin. Kuluçkanın 3. gününden sonra plastik bir kaşıkla yumurtaları yuvadan alıp ışıkta kontrol edin. Yumurtaları ellemeden önce ellerinizi yıkayın,ve dikkatlice kaşık kullanarak yerine koyun. Boş olanları atın. Dolu olanlarda damarlar oluşur ve embriyonun atan kalbini görebilirsiniz.

Yolunan tüyler tekrar çıkacak mı ?
Muhtemelen evet,tüyleri yolunmuş kuşu öncelikle ayırın,diyetinde protein ve kalsiyumu arttırın. Ancak sürekli tüylerin yolunan kuşların o bölgelerinde ki dokuları hasar görürse tekrar tüy çıkmayabilir.

Hint Bülbülleri ne yerlerYumurtalar neden sürekli boş çıkıyor?
Kuşunuzun erkek ve dişi olduğundan emin misiniz ? Kuş düzenli kuluçkaya yattığından emin misiniz ?
Eğer cevabınız evetse yuvayı 2 aylığına alın ve kuşlarınız dinlendirin. Bazen akraba veya hastalık taşıyan kuşların yumurtaları çıkmadan embriyo ölmektedir. Sürekli akraba eşleşmelerini engelleyin ve kuşları tedavi edin.
Dişi kuş ne zaman yumurtlayacak ?
Bunu kesin olarak bilmek mümkün değildir,ancak sağlıklı beslenen bir dişi,zamanı gelince elbet yumurta bırakır. Dişiler biraz durgunlaşır,tüylerini kabartır,çok fazla kalamar kemiği tüketir,ve bazen yuvayı düzenler malzeme taşır. Buradan anlayabilirsiniz.
Bir çok yavru ürettim,şimdi bu yavrularla ne yapacağım ?
Bakamıyacaksanız veya verebileceğiniz güvenli arkadaş veya pet shop mağazaları yoksa üretime imkan vermeyin.Çünkü kafes kalabalıklaştıkça stres artacak ve hastalıklar çoğalacaktır.

Dişi kuşum sürekli istemediğim halde yumurta bırakıyor ?
Her gün bırakılan yumurtaları kafesten alın,bazen kuşlar yumurtayı yemektedirler bunda bir sorun yoktur,kuşları genelde yumurta bırakmak değil de yavru büyütmek yıpratmaktadır.
Sağlıklı dişi kuşlar kafeste erkek olmasa bile yumurta bırakırlar.Bir süre sonra yumurtlama durmaktadır.

Yumurtalar çok fazla oldu ne yapacağım ?
Eğer yuvanın içinde 7- 8 tane ve daha fazla yumurta varsa ki (zebralar bazen 7 yavru bile büyütebilmektedirler) size tavsiyemiz birkaçını almanız yönündedir. Çok fazla sayıda olan yumurtalar düzenli ısıtılamaz. Eğer üreyen başka çiftleriniz varsa onların altına koyun profesyonel üreticiler genelde yumurta ziyanı olmaması için bu yolu uygularlar. ancak bakabileceğiniz kadar yavruya izin verin aksi halde yumurtaları ısınmadan çöpe atın.

Kuşlarım sürekli yumurtaları yiyor ?
Bunu genelde kötü bir huy olarak edinmişlerdir,yada kalsiyuma ihtiyaçları vardır.Kötü huyu engellemek için bir süreliğine yuvayı alın ve onları birkaç ay üretmeyin.

Kuşlarım neden yuvaya girmiyor ?
Eğer yuvayı kafese yeni yerleştirdiyseniz,kuşlarınız kafeslerine konulan bu objeden biraz ürkeceklerdir,ancak birkaç gün içinde alışıp keşfetmeye başlayacaklardır merak etmeyin.
Ancak kuluçkadaki bir kuşu ürküttüyseniz ki genelde kuşlar yuvanın içinden (kapağını açıp elinizi sokarak) yapılan müdahalelere çok az tolerans gösterirler,yuvayı terk edeceklerdir.
Saatler geçtiyse ve hala kuşunuz girmediyse ümidinizi kesmeniz gerekiyor.

Kuşlarım yuvayı ne zaman terk edecek ?
Zebra ispinoz yavruları doğduktan sonra ortalama 3 hafta içinde yuvayı ter kederler,kuşlar yuvadan çıktıktan sonra ebeveynlerinden kafes ortamı içinde yaşamayı öğrenirler. Artık yuvaya gerek kalmaz.
Not ; YUVAYI SON YAVRUDA YUVADAN ÇIKINCA KAFESTEN ALIN VE EBEVEYNLERİN TEKRAR KULUÇKAYA YATMASINA YAVRULAR BAĞIMSIZ OLANA KADAR İZİN VERMEYİN









43 yorum:

  1. En gec kac gun icerisinde yumurtadan cikarlar 20 gunu geçti 4 de 1 cikti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuluçka süreleri 12-14 gündür.20 günü geçmişse ya yumurtalar boştur ya da yavru gelişemeyip yumurtada ölmüştür.

      Sil
  2. Arkadaşlar kanalımıza bekleriz (My Finch). Sadece hint bülbülleri ile ilgili dolu dolu bir kanal. Kuşlarımızın salma videoları, bilgi videoları, ve daha neler neler... Günde 2 video. Abone olun. Bizi destekleyin.
    Bu adresi kopyalayıp kanalıma ulaşabilirsiniz. :D

    https://www.youtube.com/channel/UCK4uCdvPfY2uC0WXSOMlrjw/featured

    YanıtlaSil
  3. Kuşum sürekli gagasını açıp kapatıyor dışı olan yada ayaklıgina sürtüyor yada sürekli gagasını kasıyor nedenini bilen varmı arkadaşlar cvp yazarsanız sevinirim bide başını geri çevirip tüylerinin arasında uyumaya calosiyor

    YanıtlaSil
  4. Benim disi kus agzini hep acip kapatiyor ve kuyrugunu oynatiyor nedendir acaba

    YanıtlaSil
  5. Her gun bir yumurta birakiyor 4 yumurta oldu, yumurtalara baktim ama anlamadim dolumu sanki bos, ilk yavrulari yuvadan cikali 3 hafta oldu ,ne yapmaliyim.

    YanıtlaSil
  6. Benim de iki tame hint bulbulu kusum var , nasil bakicagimi bilmiyorum, zaten disi kusum ayak parmaklari kararip koptu, Simdi sadece 1 parmagi var napcagimi bilmiyorum lutfen yardim edin ( otmesinde, yemek yemedin de ve ucmasinda her hangi bi sorun yok )

    YanıtlaSil
  7. Benim de iki tame hint bulbulu kusum var , nasil bakicagimi bilmiyorum, zaten disi kusum ayak parmaklari kararip koptu, Simdi sadece 1 parmagi var napcagimi bilmiyorum lutfen yardim edin ( otmesinde, yemek yemedin de ve ucmasinda her hangi bi sorun yok )

    YanıtlaSil
  8. Benim hinlerde 2 tane yumurta var galiba ilk yavru pek bir bilgim o konu acaba boş olmuş olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  9. benim hint bülbülü tüylerini kabarık yaptı ne yapmalıyım arkadaşlar

    YanıtlaSil
  10. Hit bulbulum yeni yumurtlamiş ve yumurta kabuksuz üzerine yatmiyorlar neden olabilir

    YanıtlaSil
  11. Dişi hint bülbülüm erkek hint bülbülümü yaraladı kanlar damlıyor ölür mü ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  12. Kuş için yavruluğu kendimizmi almalıyız yoksa kendisimi yapmalı

    YanıtlaSil
  13. Arkadaslar hint bulbullerim ciftlesiyor yuvalarinida yaptilar ama bir turlu yumurtlamiyor bide yuvalarinin arka penceresini acip kapatiyorlar neden bilen varsa lutfen cevaplasin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usta. Yerlerini sevmemislerdirr. Yada huylandirmissindir yuvayi deistir yerlerini deistir bide. Kaldigi yer soguksada. Yumurtlamaz pek

      Sil
  14. Arkadaslar lutfen yanitlayin

    YanıtlaSil
  15. Benim 2 kusum var 3 yumurtasi var ve disi kus kuluckaya yatmıyor.biliyorsaniz lutfen cevaplayınız.

    YanıtlaSil
  16. Benkm bir cift hint bulbulum var. Kuslar yumurtali. Yumurtali cifti. Baska bir. Yere goturecem yumurtaya yatarmi. Yatmizmi

    YanıtlaSil
  17. benim bir çift hint bülbülüm var yaklaşık 2 ay önce aldım 1 ay önce yumurtladılar ama 1 tane. bu yumurtayı ben kafesin dibinde kırılmış olarak buldum.daha sonra kuşlarımdan dişi olan bir hafta önce rahatsızlaştı. internette baya bir araştırma yaptım üşütmüş sanırım ve günde bir kez bir çay kaşığı ile ateş düşürücü şurup verdim 3 günde iyileşti şimdide erkek olanın göğsü ile bacakları arasındaki bölgede tüy dökülmesi olduğunu farkettim kuşlarım hastalandıkları için mi yumurtlamıyor ve ayrıca bu tüy dökülmesi için ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, benim hint bülbüllerimin 4 yumurtasından ikisi yumurtadan çıktı henüz ve 2 gün önce yumurtadan çıkan 2. yavruyu bugün yuvadan atmış olduklarını farkettim, farkettiğim an tekrar yuvaya koydum fakat tekrar attılar bende dışarı alıp sıcak, olabildiğince yuva hissi veren bir ortam hazırladım ve haşlanmış yumurta sarısı, un haline getirilmiş yumurta kabuğu, mısır unu ve çok az miktarda balı sulandırarak karıştırıp bir mama hazırladım. Az önce ilk defa şırıngayla (hatta şırınga fazla büyüktü daha ince bi materyalle verdim sonrasında) mamayı yavruya verdim. Sorum şu ki mamayı ne sıklıkta ve ne miktarda vereceğim hakkında hiçbir fikrim yok ve sonrasında bülbül yemini ezip sulandırarak vermeyi düşündüm. Bilgilendirebilseniz çok mutlu olurum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. iyi günler 4 çift zebra ispinoz um var kafesim oldukça büyük ve iyi 7 yuwalik var üç gün önce takımın tekinin yavruları oldu. 3 Tane yanlız yavruları yuvadan atmışlar olmuş kendileri düşmeyecek kadar güzel bi yuva sebebi nedir..

    YanıtlaSil
  20. Yuvada 2 dişi 1 erkek hint bülbülüm var 1.5 ayda toplam 30 yumurta yaptılar hiçbirinden yavru çıkmadı ayrıca yuvadan atılan yumurtaları saymadım

    YanıtlaSil
  21. 2 tane bülbülüm var 7 tane yumurtladı yumurtası boş çıktı ne yapmalyım

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Ben yumurtaları yuvadan alacam nasıl alırım

    YanıtlaSil
  24. Benim anne hintbulum yavrusu 2 haftalik ama yavrusunun tuylerini yoluyor ne yapmaliyim bugun agzinda gurdum ve sık sķ yuvaya girip tuy kopariyor yavrudan

    YanıtlaSil
  25. Benim 1tane erkek 3tane disi hintbülbüllerim var yuva buyk 3 tane yuva koydum sorun olurmu

    YanıtlaSil
  26. Yuvalarini ormeleri icin kahverengi bi orgu ipi koydum simdi yuvayi oruyorlar elimde o ip bitti başka bi ip koysam sorun olurmu acil cevap

    YanıtlaSil
  27. Başka renk bi ip koysam sorun olurmu

    YanıtlaSil
  28. Ya lutfen yardım edin Hint bulbülb olan erkek kusun döş kismindaki tuyler döküldü garip garip sesler çıkartıyor ele gelmeyen kuş elimden gitmiyor ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  29. Benim kuş iki tane yumurtladı dişi ve erkek 5-6 gün kuluçkaya yattı. Sonra kalktı ve bir daha yuvaya girmediler. Ben de yumurtaları aldım. Işık ile baktım yumurtalar boşdu. O yumurtaları attım. Yuvanın içindeki bir miktar ipi dışarı attılar. Yuvaya girmiyorlar. Yuva kafeste kalsın mı? Yoksa çıkarıp bir süre sonra mı tekrar yuvaya koyayım? Yada yuvanın içindeki ipleri boşaltayım mı? Yeniden yuvaya malzeme taşırlar mı yoksa eski yuvalarına dönerler mi?Ve dişi bir sonraki yumurtayı ne zaman yapar acaba?

    YanıtlaSil
  30. Yanlışlıkla kafesi düşürdüm yumurtalardan ikisi kırılmış biri duruyor dişi olan kırılan yumurtalardan birini yedi ikisininde içi doluydu kuşlar bir daha yuvaya girmedi ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  31. kuşumun bir gözü şişti ve kapanmak üzere. ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  32. Balkona alsak üreme konusunda sorun yasarmıyız acaba sıcaklık 4 derece ile 28 derece arasında değişiyo

    YanıtlaSil
  33. dişi kuşum öldü erkek olan ne kadar süre yaşar ve tekrar dişi alsam olurmu?

    YanıtlaSil
  34. 3 tane yavrumuz var daha yeni kafes değiştirmem lazım zararı olur mu yuvayı ellesem yerini değiştirsem zarar vermeden

    YanıtlaSil
  35. 4 aydir beraber olan hint bulbullerim disi erkegi kanatircasina 2 haftadir isiriyor napmam lazim ne olur cevap verin :(

    YanıtlaSil
  36. merhabalar yavru hint bülbülümün boynunda tuyleri döküldü derisinde sarı birsişlik var ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar dişi hint bülbülüm kabarıyor be kanat titremesi de oluyor acaba neden oluyor hastaysa tedavisini bilen varmı

    YanıtlaSil